Jom! naek Private Flight CP Pergi Sabah (part 1)

   CP nak sponsor datang Sabah nie yeawww!!!!~~
Especially for Eason Tan( sori.. full malay:p)

Salam Sejahtera, anda kini menaiki pesawat peribadi Cik Purple yg akan berlepas ke Sabah. Sila pasangkan tali pinggang keselamatan dan matikan sebarang alatan elektronik anda. Pastikan tingkap di buka dan lampu akan dipadamkan sebentar lagi. Terima Kasih..

The Land Below The Wind
(Negeri Di Bawah bayu)

Sabah Flag

Sebelum kita Jejalan kat sabah ni.. CP info sikit tentang sabah ya..

Asal - usul

Nama Sabah Diperolehi dr sejenis nama buah iaitu 'Pisang Saba'
Pisang nie dahulunya di tanam di kawasan pantai barat sabah.
Pisang nie merupakan sumber makanan yg popular pada ketika itu.

Lokasi

Utara kepulauan Borneo, timur Malaysia




Okeh..

Pusat Bandar


Macam yg korang sedia maklum lah yeaw, Kota Kinabalu(KK) merupakan Ibu Negeri bagi Sabah.

Apa la yg ada kat KK nie??http://matcuoi.com

Top Shopping mall/complex yg Popular di Sabah

Pusat Membeli Belah (Shopping Complex) Yang fofuler(popular) skali kat KK(ikut CP punyer la)
1st place goes to
/
/
/
/
/
CENTRE POINT

Yg 1st time tiba kat Sabah, korang toksah risau la nak pening2 kepala cari Centre Point ni.. Sebab dia
memang kat tengah2 bandaraya KK nie.. (dah nama pun Titik Pusat[centre point])
Tempat nie memang akan sentiasa dipenuhi manusia2 yg tak bekerja mahupun bekerja.. bole dikatakan '2nd home' lah.. takkan lengang punyer.. CePo nie memang jadi kunjungan utama la.. kalau datang sabah kena jejak kaki kat CePo nie la.. kiranya mercu tanda la nie..
Kat CePo nie macam biasalah kan.. dah nama pun shopping complex so korang blh agak la apa yg ada dalam tuh..

2nd
KOMPLEKS KARAMUNSING


Yang nie macam Low Yat Plaza la kalau kat KL. Kat sini kalau nak cari handphone, laptop, software, printer, nasi ayam singapore, TV atau apa2 gadget dan alat elektronik murah serta pelbagai pilihan memang kat sini la tempatnya.. (CP angkat Nikon coolpix pun kat sini..hihi)

3rd
1 BORNEO HYPERMALL


okeh2.. Nie shopping mall yg CP jaaaarang pergi.. i admit it.. Sebab jauh sangat.. bebudak U slalu la kot sebab dekat jew ngan UMS, UiTM, Politeknik, ILP & sebagainya. Dr kk about 15-20mins la kot nak pergi.. Kalau dr tempat CP 2 jam baru sampai..
1B ni pun CP tak habis round lagi.. tak sanggup~~~~ Besar sgt.. (padahal tak cukop stamina sebab banyak lemak menempel kat kaki..hihi)
Tp ini pun salah 1 mall terbaek kat sabah.. even baru setahun jagung tapi popular jugak.. ramai yg sanggup hung out/window shopping kat sini even jauh dr pusat bandar..
Kat mall nie jugak ader Tune Hotel & Novotel Hotel..

 So memang senang sgt la kalau nak jejalan kat sini. macam2 ada..

4th

SURIA SABAH SHOPPING MALL


Hihi this is my favourite shopping mall sebab ada Big Apple.. wakakakakaka.. CP mmg suka la tempat nie.. Suria nie pun baru jugak bukak.. Nak kata ala2 Alamanda Putrajaya la kot. Memang best kalau lepak kat sini tp tak ramai pengunjung sangat la. tak sesibuk Centre point.. Mmg jauh la beza dia. Apa yg best nya kan, memang santai sebab, awak takkan jumpa bermacam2 org. memang lengang giler.. tp takla sunyi sgt.. btw mmg rileks la kat sini. food court pun ada view, sebab kat sebelah bangunan nie ada laut.( blh dating2 kat tepi laut...lalalalala~~)

COMING SOON!

KK TIMES SQUARE

mengikut firasat CP la kan, KK times square nie bakal2 popular jugak la.. stakat nie CP tak pernah masuk pun tempat nie.. tp kat sini semua pun ada yer...
Hotel, Shopping mall, everything la.. mmg full package.. hihi
tp dgr2 ni baru phase 1.. kot ada la phase 2.. CP tak dapat nak terang lelebih belom penah masok sini lagi..
Sebelah kawasan nie pulak ialah Sutera Harbour Resort.





Okeh.. Dah penat jejalan.. Now time to
/
/
/
/
/
Sleep!!!!

nie suggestion CP kat korang la yer..

Semua Hotel Nie terletak kat KK n bertaraf 3-5 star .
(1st klas gituuu)
Shangri- La Hotel KK

Sutera Harbour resort

Tang Dynasty Hotel

Beverly Hotel

Le Meridien Hotel

Hyatt Hotel

Promenade Hotel

Okes Hotel Economy Class Pulak..(1-3star)

Tang Dynasty Park Hotel

Gaya Centre Hotel

Rainforest Lodge KK

Jesselton Hotel

Kalau Nak Condotel /Condominium Plak..

Likas Square Condotel KK

Marina Court Apartment

Api Api Apartment

Okeh, semua penginapan nie berada di pusat bandar jugak. Mmg CP sengaja suggest penginapan yg dekat dengan bandar supaya senang korang nak shopping mopping..hihi
Actually byk lagi.. tp lenguh tangan CP nak tempel kat entry ni..
Nak taw lebih lanjut pasal penginapan KLIK DISINI

Okeh, setakat nie kita stop sampai sini dulu yer.. esok kita jejalan kat daerah lain pulak..
http://matcuoi.com

http://matcuoi.com
credit: google image

❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

1 CP's Bestfriend(s):

Miss Xyz =) said...

time saya prgi sabah, sye tinggal kat hotel yg btul2 letak kat dpn centre point tuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...