Apa itu 'CULTURE SHOCK' ?

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan.

Wokeh, akhirnya cp dapat jugak fikirkan entri yg agak ilmiah hari nih.. hahahaha.. macam laam suda cp ndak buat entri macam nih kan..

sebelum tuh, cp mau kasi tau awal awal entri ini tidak ditujukan kepada sesiapa, ini hanya entri suka suka jak.. :D
sebenarnya apa bha 'culture shock' nih? rasanya semua kita tau 'culture shock' tuh maksudnya kekejutan budaya.. (laaa.. kalau itu, budak tadika pun tau la cp.. =,=)

cp kasi kamurang beberapa contoh la keadaan orang yang terkena penyakit culture shock ni ar.. 

Kekejutan dari segi :-

1. FESYEN dan PEMAKAIAN - dulu masa tinggal kat kampung, pakai baju kurung dan tudung labuh.. tapi bila pergi bandar, pakai baju sendat, kain pun ndak cukup, rambut pun dah warna warni, tudung entah kemana, baju kurung entah kemana..

2. PERGAULAN - dulu masa tinggal dengan parents, pijak semut pun ndak mati.. jumpa kekasih pun jauh 10 meter, siap malu malu meow lagi.. tapi bila tinggal kat bandar dengan kawan kawan, mula la tidur dengan kekasih, joli sampai tengah malam, ndak malu suda mau berkepit kepit, berpeluk peluk di khalayak ramai.. masyaAllah..

yg nih omputeh.. yg kita nih malay.. jgn la dok feluk2 depan org ramai.. ish.. malu la! 

3. PERSEKITARAN- dulu di kampung, tengok kiri kanan hutan.. lepas pi mengaji, duduk rumah.. jam 10 suda tidur.. sekarang datang bandar tengok banyak bangunan.. bha, jadi apa lagi.. tiap malam pi 'Razz Ma Tazz" sampai jam 3 pagi .. apa tu razz ma tazz? KLIK SINI..hahaha

kredit gambar : google

4. PERCAKAPAN - dulu masa belum datang bandar, cakap sopan dengan keluarga, orang tua dan kawan kawan.. tapi bila dah balik dari bandar.. lu peduli apa wa nak cakap camni.. lu gi blah! mcm sial betol! (contoh jak.. hihi) kot bagi salam pun dah tak tau kan..


mintak mintak kita semua dijauhkan la dari penyakit 'culture shock' nih.. terutama kepada saudara sesama Islam cp nih.. janganlah dek kerana syurga dunia, korang lupa syurga akhirat.. ingatlah diri sendiri dan paling penting keluarga kita.. jaga harga diri dan maruah keluarga.. dunia hanya sementara.. kalau rasa rasa korang terkena penyakit nih.. cepat cepat la bertaubat sebelum terlambat..

harap cp nasihat korang, cp pun tak la macam nih yea.. nauzubillah.. mungkin cp terkena yg no 4 tu jak kot.. haahahaha.. mulut memang laser ndak boleh cover.. :P sekian.. harap tiada yang terasa hati yea.. hanya utk muhasabah diri kita bersama.. saya juga hamba Allah yang tidak sempurna disisNya..

notapuff: say nih nakal jugak.. bukan budak baik sgt.. tapi saya masih tau batas pergaulan.. lagipun saya tak la culture shock sgt, dari kecik dah biasa jumpa keadaan tu.. saya sayang mak saya, bapak saya and family saya, saya tak mau buat dorang malu dengan perangai buruk saya.. kalau boleh, saya nak lelaki yg betul2 mencintai saya.. dan bukan bersama saya hanya untuk ambil kesempatan semata mata..

 Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui dan Maha Pengasih.. jauhkan la kami dari perbuatan yang Engkau tidak redhai dan dekatlah kami dengan jalan kebenaranmu.. Amin..







❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

8 CP's Bestfriend(s):

Miss Nadya said...

takut kan syg dgn kejutan budaya gini??

aDiB sYaZWaN said...

betul tu!
bahaya la kejutan budaya ni
perkara ni berlaku dalam sekelip mata
jadi haruslah pandai memilih kawan kan?

✿Ummi Myra✿ said...

keputusan contest dah keluar, jom tengok dear :)

http://www.amirastudios.com/2012/01/keputusan-contest-my-top-referral.html

cik bai said...

moga kte x jd macam golongan diatas itu

Ain Dzaya said...

salam cp..
pestime ain datang cinie..
sungguh lucu n berilmiah..hehe..alhamdulillah la klu cp masi sedar..
hope cp sentiasa dilindungi dari perkara yg tak sepatutnya =)

L said...

huhu.. menarik... suka baca... kejutan budaya...

Jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

nuyui a.k.a miss YUI said...

kt je yg terkena atau tak kan syg..

Syieda™ said...

kawan memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan seharian kite kan? @_@


jom ke blog syieda =.=
http://lovestory313.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...