Tutorial Craft #1 | Flower Ribbon Brooch

Assalamualaikum.. Selamat Malam korang.. :)

Malam ni cp nak buat tutorial craft sikit.. ni first time buat. Kalau tak cantek, korang jangan kutuk depan depan tau! kutuk belakang jak! hahaha.. :P

Ok, tanpa mebuang masa jom kita mula.. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:-

Bahan:
1. Ribbon 
2. Gunting
3. Benang
4. Jarum
5. Pin brooch bulat
6. Manik / Button / Pearl
7. Glue Gun 


Langkah-langkah:
  • Potongkan ribbon kepada 5 bahagian dengan panjang 2 inci (ikut kesesuaian dan lebar ribbon)
  • lipatkan kepada 2 bahagian
  • Kemudian jahitkan seperti gambar di bawah.

  • Ulang cara yang sama untuk kesemua ribbon tadi.. (Seperti Gambar Dibawah)

  • pastu korang picit hujung riben tuh kemudian tarik benang korang tu jadi macam gambar di bawah ni..

yg ni cp tak pandai terangkan sangat, harap korang paham.. ahaha.. :D
  • Haaa pastu korang jahitkan dan perkemaskan bunga riben korang tuu.. macam yg cp buat kat atas tuhhh.. :)
  • Kemudian jahitkan / gamkan korang punya button atau manik ataupun pearl kat tengah-tengah tu.. macam gambar kat bawah ni..

  • akhir sekali, gamkan pin brooch bulat kat belakang dan SIAP! hehehe..

Senang jak kan? hehehe.. Sila lah buat.. Terima Kasih! :D Ok la, Babai! :)

p/s: buat muka sengal dengan tudung kusut masai dan muka bulat banyak jerawat.. hahahaha..














❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

24 CP's Bestfriend(s):

Apple said...

Ilmu camni boleh disimpan untuk masa2 memerlukan. Lol.

Mira Adzlia said...

aish..tgn nih xbape nk kreatif lor..huhu

Cik Purple said...

@Apple: kakakaka.. anytime bha ni bole guna.. :)

Cik Purple said...

@Mira Adzlia: takpa.. cp pon sama.. senang jak nak buat.. tak perlu tgn kretip.. yg penting rajin.. wink2.. ;)

Kira Kekuri said...

uiss nampak bestlah cp! nanti aku mahu try, dekat bilik aku ni banyak sangat reben dan button. lepas tgok nih, aku tahu sudah kegunaan benda2 tuh. sbb slama ni ampai2 jak x d guna.huhu

sharul izam said...

wah kreatif =)

fiQRa said...

hehe dapat ilmu baruuu.. yeyyyy thanks cp sebab sudi share ilmu ;)

n@n@ said...

camtu je buat .... nampak macam senang ... nnti nak test buat la .... cute .... tq for de sharing info .......

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg snng..akk mls cmne ni?? hihi.

Cik Ayien said...

Wahh pandai nye buatt! :) thankyou . tips sgt bergunaa .

man said...

thanks for sharing..

Scarlett O'Hara said...

Ilmu ni sgt berguna bagi cikgu koir sbb nak buat utk 40 budak koir.

MizzTina said...

comel².. nk buat gak la..

Nyue said...

huhu..senang and simple jer...cantik :)

adikacu said...

oooo mcm ni je cara buatnya. hehehe mcm senang je..

mama aryan said...

tangan ahkak kurang kreatip lorr..

AnAk dEneSor said...

alolo comei nye muke die.hihi

by SyafidaJamil said...

jual ke..? nakkkk beli..comel..hehe

CINTA UNTUK KITA said...

salam..

tempahan biskut raya dah bermula.. :)

jom tengok..

http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/07/tempahan-biskut-raya-kini-bermula.html

Fatin Farhana Binti Ramli said...

ribbon dengan gambar yang kat bawah sekali tu comel .. HUHU ..nice craft ..

shazrina said...

kalo cp buat comel la, kalo aku yang buat jadi munge taik ayam kang ..hehe

eiqa azra said...

wah!! pandainya! terima kasih kerana berkongsi ilmu...

HANIS AFIQ said...

minta izin copy yer....tq...=)

yantie said...

boleh tak tak guna glue gun guna glue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...