Muslimah yang mekap tebal tu, mesti tak solat kan?


CONTEST TOP REFERRAL | KLIK SEGERA dan Dapatkan RM100 cash dengan mudah!

Assalamualaikum dan salam perpaduan

rindu la korang suma.. =) rasa dah lama tak buat entri .. hihi
ermmm hari nih cp punya mood agak ke laut.. entahlah, ke laut atau ke sungai.. +_+

oke oke.. nih nak cerita sikit pasal makcik makcik comel yg mekap tebal tebal nih..
pakai tudung lawa lawa, tutup aurat.. tp mekap tebal gila, bedak kompom 5 inci, lipstik dah macam
bontot monyet babun, merah menyala.. hahaha.. 
opss jangan marah k.. just gurawww.. 

korang rasa rasa la, dorang nih solat tak? mesti tak kan? yelah, macam mana la dorang nak solat kalau dah mekap tebal tebal, waterproof pulak tuh.. takkan dorang sanggup nak mekap semula tiap kali lepas solat.

haaaaa.. jangan nak salah sangka dulu.. sebenarnya bukan semua muslimah yang bermekap tuh tak tunaikan kewajiban.. tak baik berburuk sangka..bak kata pepatah, 'dimana ada kemahuan, di situ ada highway jalan'.. err.. macam takda kena mengena jak pepatah ni..

tak kesah la kalau nak mekap waterproof ka, waterbase ka, water remove ka.. yang penting, kita tua, kewajipan kita, solat..

tak salah nak bercantek cantek.. tapi jangan sampai melebih lebih.. betul tak?

so, cp nak bagi tips sikit untuk muslimah yg suka mekap nih..

1. korang kena bawa handbag besar besar - untuk memudahkan korang simpan barang yang banyak tuh.. termasuk telekung..

2. Bawa Make Up korang ke mana jak - contohnya macam eyeliner, compact powder, mascara dan lipstik.. ermm toksah la bawa banyak banyak.. mana yg penting jak.. pilih mekap yg penting tuk wajah korang.. so after solat, korang boleh mekap balik..

3. Bawa Make Up Remover korang.. - sediakan makeup remover dalam handbag..
 macam cp, cp pakai makeup remover   
dari silky girl..


kapas..


dan cotton buds


pastikan lengkap la kan.. so, bila dah lengkap bawak semua tuh, korang boleh la bermekap sepuas hati dan dalam pada masa yg sama menunaikan solat.. memang ramai yang akan cakap, " ala, leceh la.. dah mekap, kena remove.. pastu pas solat, mekap lagi.. banyak keja.." 

haaaa.. macam cp kata tadi la.. dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.. kalau korang betul betul niat nak tunaikan solat.. takkan ada masalah la.. lagipun bila dah selalu buat macam tuh, tak ada masalah la kot.. 

tapi, lebih baik bermekap yg ringan ringan je kan.. lebih afdal.. toksah la nak tebal sangat.. tuhan dah bagi kita kesempurnaan.. tak perlu nak ubah lagi.. hihi..

 sekian, tu jer.. babai.. =)

notapuff: sebenarnya cp pun memang gilak mekap.. cp sangat menyukai eyeliner.. hihi..



❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

14 CP's Bestfriend(s):

Miss Nadya said...

sebab tu lah beg kak nad besar...ngee....pastu berat..:)

aimie amalina said...

heeeeee
sy selesa ber natural :))

mieza said...

betul3.. bawak je beg yang boley isi segala kperluan make up kte..
senang. nak make up kat mne2, ble2 pn boley..

Eza Boom Boom :) said...

Eza inda pandai make pun lai...hee.. muka natural jak..kih3. In case ada event laa.. Baru, lawa-lawa sikit..:P

yuyune said...

yup. betul . d mane ade kmhuan, ape ape pun boley mehhh :)

Cik Purple Pinkypuff said...

@Miss Nadya: hihi..takpe la berat kan.. =) yg penting solat tak tinggal.. ;)

Cik Purple Pinkypuff said...

@aimie amalina: natural sememangnya cantek.. =)

Cik Purple Pinkypuff said...

@mieza: eheee.. a'ah.. tu la.. beg besar memang keperluan kita.. :)

Cik Purple Pinkypuff said...

@Eza Boom Boom :): aiseh.. pasal eza mang cumil.. eheee.. cp pun suka melihat muka eza.. cam chinese plang.. =)

Cik Purple Pinkypuff said...

@yuyune: hihi betul kan yuyune..;>

Abg Stalker said...

hahaha..tahu xpe,itu la kdg2 abg jeling2 jgk.tgk mke kemain tebal lg mekap.

ifnirsweet said...

sy ade minat nk bermekap,tapi xreti.hihii

Ca Cik Duyung said...

ca cuma pakai bedak johnson ke mna2..bawak je bedak tu dlm beg..haha

Cik Purple Pinkypuff said...

@Abg Stalker: uiseh... abg jeling2 jugak yer.. hihi.. besa la lelaki. pantang nmpk dahi licin.. (nada marah) hahahahaha.. =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...