Cara Mudah Nak Buat Banner khas buat Isteri@Ibu Cute

Assalamualaikum.. Okeh ni tutorial kedua CP.. Hari nih CP nak tunjuk cara mudah buat banner.. Actually tutorial nie CP buatkan khas tuk akak Isteri @ Ibu Cute (maafla CP tatau fullname akak..hihi)

kalau yg dah pro2 tuh toksah la baca entri nie.. malu den.. haha~~
Okeh, pertama sekali akak kena ada picture editor, macam CP, CP pakai GIMP & Photoscape.. Tp, utk akak, CP cadang photoscape sebab senang nak guna. Kalau belom ada, boleh KLIK DISINI untuk download.
Dah download akak boleh bukak dan tekan EDITOR
pastu klik MENU yg kat atas sekali tuh.. boleh tengok gmbr d bawah..
klik gambar utk tumbesaran

Kemudian dia akan mintak size banner yg akak nak.. dan jugak warna banner tersebut. kalau CP prefer 640x480 sebab tak besar sgt, tak pulak kecik..

Dah siap? okeh sekarang kta masuk step nak edit pulak yer~~^^

1. Klik OBJECT


bila klik object, akan kuar seperti gambaran d atas..
kat sini akak boleh la stat edit..
tekan jer mana2 button yg perlu utk akak edit banner akak tuh.. kalo nak masukkan gambar dr computer akak, klik yg kotak ader wana hijau tuh kemudian tekan PHOTO
kalau nak letak TEXT pulak, tekan simbol T tuh..
akak try la klik satu persatu.. senang jer buat banner nih sebenarnya.. yg penting akak dah ada Photoscape, konfem boleh buat banner..^^
contohnya macam yg CP buat kat bawh nih, banner utk Follower ke 113 cik purple.. Nak tau pasal entri ni bole klik sini.


sekian terima kasih.^_^

p/s: maafla tutorial nih ringkas, kalau akak masih ada pertanyaan lain, akak bole tanya kat shoutbox atau msj CP kat 
facebook:) www.facebook.com/fairytalequeen / email: eyza_ikeuchi333@yahoo.com






❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

6 CP's Bestfriend(s):

genkconer said...

waran tangkap baru

http://genkcorner.blogspot.com/2011/05/iisshhhkkk-cabutan-bertuah-dapat-header.html

Isteri @ Ibu Cute said...

Hai! Cik purple..

Akak kena salin ni...

Nanti akak salin....

Cik Purple said...

okeh2,,silakan akak..tp kalau masi tak dapat akak gitau saya yer!hihi=)

Isteri @ Ibu Cute said...

Salam cp akak tak boleh..puas godek2 tak dapat jugak....huhuhu...help me! help me!...

ape lu nak kate? said...

Assalamualaikum Isteri@ibu cute and Cik Purple..Saye cadangkan Akak Pegi Laman Web ini.www.Picnic.com..Kat situ akak Kene upload gamba ape2 yg akak suke.pastu bley edit pape jek tulisan yg akak minat.Wahai CIk purple Yg Cumel..Jgn la aja Akak ni mcm ne nk gunekan Software..Kecian akk ni terkial2..hehehe..fROM ME.sUPPORT@ISLAM bLOGGER.

nina said...

salam nak tanya , mcam mne nak transparent kan header kte ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...