Resipi Cupcakes Dan Choco CheeseCake yang sangat simple!

Photobucket

Hye kamurang! :D sudah makan ka? oke oke, mungkin ada yg suda baca entri cp pasal ANNA OLSON kasik CUPCAKES kan? kalau belum tekan jer yer..:)

okeh, now cp nak kasi RESIPI pulak.. pi ambil pen sama kertas cepat! :D



CUPCAKES

 Kek
  • 1 Paket Tepung Optima (kalau tiada, pakai lah apa2 jenis tepung naik sendiri.. :P)
  • 4 Biji Telur
  • 2 Sudu Minyak Masak
Buttercream
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan shortening
  • gula icing (ikut kemanisan)
  • susu cair
  • pewarna yang dibenarkan..(kalau tak dibenarkan jgn pakai taw!)
Topping
  • Manik Urai /choco rice

*suhu membakar lebih kurang 180 darjah celcius


Choco Cheese Cake

Kek
#bahan-bahan kek sama macam cupcake di atas

Cream
  • 1 kotak cheese cream philadelphia
  • susu cair (iku kekentalan krim)
  • 1/3 cawan gula icing
  • susu pekat (sikit je.. takyah banyak2..)
Topping
  • manik urai / choco rice

*suhu membakar lebih kurang 180 darjah celcius


kalau nak tengok lebih banyak gambar cupcake nih, bole la KLIK DISINI.. :)

❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

17 CP's Bestfriend(s):

eyryn said...

nak buat, tak pandai. .
cp buat, antar kat ryn je laa :) hehe

Miss Nadya said...

aduh..sedapnyer..nad memang terasa nk makan kek..:)

Nad nak says thanks kat CP.dan nad dah wat entry untuk CP..baca tau..

Bloglist Penghargaan Buat Anda ツ

Kasih Kita said...

i follow u dari segmen Lulu Caldina

c genk bah ne said...

satu tips dari genk,suhu membakar tu jgn terus2 180c ok..ikut ketebalan kek korang..kalau terlamapau terbal jgn guna panas dulu,tkut bhgian dalam tak masak..

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

ok,nmpk cm mudah je.nk bt nti tkt x jd :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh mak ai..udah ada resepi..

mau try bila ada masa..

Cik Purple Pinkypuff said...

@eyryn: hahahha.. tak sampai kat ryn, abg posmen dah mkn.. :D

Cik Purple Pinkypuff said...

@Miss Nadya: alaa cian.. klu ruma kita dekat bole gak hntrkan.. :D oke, nti cp terjah k..:)

Cik Purple Pinkypuff said...

@c genk bah ne: rasanya suhu 180c tuh yg salu org guna buat kek sebab kalau ndak panas pun, itu kek ndak cantek dia punya kembang.. hehehe.. btw, depends dgn ketuhar jugak bha tuh sebenarnya kan.. :D thanks! tips yg baek.. :)

Cik Purple Pinkypuff said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker): mudah sgt! :D alaa.. abg try la.. senang jer nih.. :D

Cik Purple Pinkypuff said...

@nuyui a.k.a miss YUI: try la yuii..:D

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

buatkan..hihi~

Cik Purple Pinkypuff said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid: bole tp sis kena dtg sabah..hahaha..:D

poohrist said...

suke cp,tpi xpndai nk buat lorh..heheh,nnt nk cbe la ikot rspi nie..thnk

c genk bah ne said...

@Cik Purple Pinkypuff: 180 mmg untuk kek,depens ma ketuhr ma tebal kek..sbb tkut ata sma bawa cpt msak,dlm inda..aku pnh try,,saiz kek sama saja gna oven yg sma,180 aku guna,tp ketebalan berbeza..1 cpt msk,1 bhgian dlm inda mask..

khatgrafik said...

Nyum..nyum..sedapnya. Thx for the recipe

Cik Purple Pinkypuff said...

@khatgrafik: hehehehe.. try taw! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...