Seekor BABI dalam perut?? SALAH SIAPA?

Photobucket

AMARAN : Isu Sensitif.. Sila Berfikiran TERBUKA sebelum baca entri ini. 

Selamat malam dan salam perpaduan.

Sebenarnya isu ini agak sensitif kot, tapi cp ambil tindakan berani untuk buka cerita tentang hal macam nih.

Perut siapa yang ada babi?? nih ape kes cakap pasal isu sensitif ni pulak.. =_=

curik dr google

kalau korang perasan, ada beberapa buah blog yang buat entri pasal DNA babi yang berada dalam makanan yang kita tengah syok syok makan..

Dan sebab itu la wujud tajuk entri di atas.. sebab cp tertarik ngan entri dari blog CT AJA ..
 
Kenapa isu BABI ini baru timbul sekarang? siapa yang perlu kita persalahkan?


selain itu, cp memang tanjat gilak la bila tengok senarai makanan yang dipercayai mempunyai unsur BABI dan alkohol.. KLIK DISINI utk lihat senarai

Tak tau sumber senarai tuh dari mana, tapi kalau betul, dah 21 tahun gua makan 'haiwan' haram tuh.. Paling lucu, CHEWING GUM pun terlibat sekali.. 

so kepada korang yang tengah kunyah chewing gum tuh, sila buang sekarang! hahaha..

"alaa cp, gua tak makan la chewing gum bagai nih.. so gua selamat oke.. sebab gua makan gula gula fruities ngan sugus strawberry jer~"

hahaha.. FYI, kedua dua gula tersebut pun berada dalam senarai yang memiliki unsur BABI.. amek kaw!! hahaha

Macam yang CT Aja cakap la, kalau semua makanan ada unsur babi, kalau dah setahun kot dah seekor babi dalam perut kita kan?? korang jangan marah cp cakap macam nih tapi kalau korang tengok senarai makanan yang mengandungi unsur Babi tuh dalam 99% adalah makanan harian kita.. 

Sepatutnya hal nih tak berlaku la kat negara Islam.. Cp pun tak tahu nak salahkan siapa? nak salahkan pakcik yang cop logo halal kat bungkusan makanan ker? Dia pun makan gaji kan~~

Kalau nak salah kan diri sendiri, itu tak logik la sebab menurut cp, berapa peratus rakyat Malaysia yang benar benar mempunyai pengetahuan tentang isi kandungan makanan di pasaraya?? lecitin pun  dia tak tahu ape makna derr~~ even pak ustaz sekalipun beli MAGGI bhaaaiii~~ tup tup, maggi dalam list yg memiliki lecitin BABI.. ape kesss??

cp harap isu nih ade la yang perbetulkan.. JABATAN AGAMA perlu ambil tahu dan fikirkan cara menangani. Orang awam dah was was nak makan hape.. ini melibatkan kesucian makanan kita, berkait rapat dengan amalan kita. Kalau dah termakan, tersentuh atau tergigit kulit BABI, tak ke kena pegi SAMAK kan? 


nota cumil: Nasib aku tak layan gula gula Sugus ngan fruities. Aku layan gula gula Halls ngan Vita-C jer.. hahahaha..





❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

17 CP's Bestfriend(s):

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

siang td ada baca senarai brg2 semu tu..

kebyknnya yg ramai org islam guna..

tmsuk la syampoo tu semua..

tp yui xcaya lau just tunju kat FB melainkan JAKIM sndri yg keluarkan list..

Ct Aja said...

wah...complete...hihihihi, tak kisah pon da mmg kenyataan,hi3...mekasih sudi link balik...

Cik Purple Pinkypuff said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA: cp pon jadik bengang yui.. mostly makanan tuh yg cp makan tiap hari.. tak tau la nk buat ape.. takkan nak buang maggi ngan minyak masak segala kat dapur tuh?? errrggghh~~ =_=

Etong said...

uhuuu mmg ni kalau jelly2. gelatine durang guna tu guna babi bhaa..eee..bikin tkt bha mknan2 skrg ni..jangan sembarang ahh..

Lea IsNaw! said...

skrg ni situ sini haram di makan
kalo mcm tu baik duduk dlm hutan kan

huhu

budakampung said...

benda ni baik tanya jakim terus..memang kebanyakan makanan dlm list tu gua pernah makan lah..adeh..poning2

SimplySeoul said...

my goodness. astaghfirullahaladzim. thank U for sharing.

MerLe said...

erk....

c genk bah ne said...

banar tu..kbyykan benda2 kegunaan seharian..lepas tu itulah brg2 yg harga dia yg berpatutan..boleh di beli oleh semua org..

nda lama mkn ubi kayu sja kali ne krg..mo mmbeli pun was2 ja..

maszull said...

salam cp...alahai mcm ni susah juga la kalau semuanya x boleh dimkn...mkn sayur jer la...esok2 sayur pun x leh mkn sbb baja yg di gunakn ada najis die plak...:)

Cik Purple Pinkypuff said...

@Ct Aja: sama2.. masyeh kembali! :D

Cik Purple Pinkypuff said...

@Etong: ko tau ka tong, itu jelly2 kan.. baru jak abis kemarin lalu.. yg lebih time raya punya.. masa raya, itu paling byk aku mkn.. ndak ko ketungkalan tu~~ =_='

Cik Purple Pinkypuff said...

@Lea IsNaw!: hahaha~~ tu la.. dulu tak wujud lak isu haram halal dan babi2 nih suma.. salah siapa?? haha~~ fikir2kan..:)

Cik Purple Pinkypuff said...

@budakampung: sepatutnya jakim dah amik tindakan la bila kuar isu mcm nih.. nih tak dgr pun apa2 berita dr jakim..=_=

Cik Purple Pinkypuff said...

@SimplySeoul:welcome dear.. :)

Cik Purple Pinkypuff said...

@c genk bah ne: tu la.. naaa tepaksa tah makan ambuyat sama karuk berabus seja jo.. hahaha~~ :D

Cik Purple Pinkypuff said...

@maszull: waalaikumsalam kak.. a'ah.. tu la.. cp stuju sgt la apa yg akak kata tuh.. lma2 terpaksa la kita makan ikan yg d pancing sendiri..=-=' hahaha~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...