Part 1 - 5 CARA untuk mengekalkan jangka hayat bateri LAPPY anda!


JOM join GIVEAWAY saya! >klik disini<

Assalamualaikum dan salam perpaduan!

hari nie nak share TIPS sket..:)
kebiasaannya, ramai pengguna lappy yg kurang tahu cara sebenar nak jaga lappy dorang kan.. sebab tu tak sampai sejam dah kong.. macam CP jugak la.. haha..:D
oke, ada beberapa tips yg korang boleh gunakan untuk mengekalkan jangka hayat Bateri LAPPY anda terutama kepada blogger blogger yg menghadap lappy 23 jam 60minit dimana2 sahaja yg dirasakan selesa! hahahaha..

maaf, ini bukan gambar saya, ini pacik google sedekah! :)

Antara 5 TIPS utama adalah:

1. Kerap Defrag Lappy anda!

lappy yg lancar dapat mengurangkan penggunaan tinggi terhadap bateri. semakin kerap korang men"defrag' lappy korang, smakin mudah la keja incik Hard Drive tu yea.. jadik bateri pon x guna banyak.. hikhikhik..

2. kurangkan penggunaan cahaya skrin

oke, nih la yg cp slalu buat bla bateri nak running out.. slalunya mengurangkan cahaya skrin nih dapat membantu bateri untuk bertahan lebih lama. kalau boleh, kurangkan la sampai yg paling samar sekali.. tp jangan la samar sangat sampai korang tak dapat tengok kan..hikhik.. 

3. Jaga kebersihan Bateri Anda!

okeh, korang amek la masa 5 minit tuk bersihkan battery metal contact tuh setiap 2 bulan skali.. JANGAN CUCI okeh! lap jer pakai kapas lembab dan BUKAN BASAH!
bila bersih senang la perjalanan arus tuh ke lappy korang..

4. Jaga la maruah c bateri tu..

maksudnya, korang kalau charge, jangan la biar sampai overcharge.. kalau korang dah tengok epsod akhir NORA ELENA, memang tak ingat dunia sampai lupa switch off plug charger.. kalau arus charge tuh bole tengok ngan mata kasar, kot dah besepah sepah kat meja korang kan.. haha..

5. hibernate BUKAN standby

haa yg nih paling cun !! bila korang jalan jalan carik makan.. slalu korang standby jer kan? tak pun sleep kan dier.. haa.. lebih kurang la tuh.. tapi kali nih gua nak suh korang klik kat HIBERNATE tu.. sebab hibernate lebih save bateri berbanding mode standby, lagi satu, dia pandai berdikari taw! dia akan shut down lappy korang completely! :)

okeh.. actually manyak lagi tips yg korang bole guna selain 5 nih..:)

okeh.. tu jer nak share hari nih! 




❤..Senang hati tak?? like yea!..(◕‿◕✿)❤

15 CP's Bestfriend(s):

Syazana Justme said...

nice tips!akan dipraktikkan lepas nie..=)

kotak bulat said...

kb tak gune bateri lak..hehehhe...

Haffiz MohdNoor said...

nice info.... :D

nanakimie said...

thanks 4 sharing:)

CikHaniBhulat said...

nice tips dear..boley di guna pakai...thanks alot

MerLe said...

dulu sy slalu gk hibernate.. tp sekarang ntah problem apa, 'hibernate' tu hilang.. huhu~

maris said...

time kasih bg tips nie... heran jugak.. nape yang maris punye bateri tak tahan lame.. akan saya buat sume nie.. insyaAllah =)

Cik Purple said...

@Syazana Justme

silakan2.. wajib praktikkan..:D

Cik Purple said...

@kotak bulat
hahaha~~ habes kb guna pe??

Cik Purple said...

@Haffiz MohdNoor
thanks bro! :)

Cik Purple said...

@nanakimie
ur welkem huny.. :]

Cik Purple said...

@CikHaniBhulat

masyeh~~ :] terima kasyeh kembali..:D

Cik Purple said...

@MerLe
aww~~ cane ley hilang??? dah try tanye pro ker? nataw awk ter'dlete' ker..

Cik Purple said...

@maris
sama2 kaseh..! hihi..:) buat ye jgn tak buat! :]
InsyaAllah.. Amin..;)

Cik Rose Cute said...

jom! join contest sis tag cp..

http://shenacorner.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...